Сеопфатен водич за прирабници и фитинзи ASTM A694 F65

Преглед на материјалот ASTM A694 F65
ASTM A694 F65 е јаглероден челик со висока цврстина што широко се користи во производството на прирабници, фитинзи и други компоненти за цевки дизајнирани за апликации за пренос под висок притисок.Овој материјал најчесто се користи во индустријата за нафта и гас, петрохемиски и производство на електрична енергија поради неговите одлични механички својства, вклучувајќи висока јачина и цврстина.
Димензии и спецификации на производство
Womic Steel произведува прирабници и фитинзи ASTM A694 F65 во широк опсег на димензии за да се задоволат различните потреби за примена.Типичните димензии на производство вклучуваат:
Надворешен дијаметар: 1/2 инчи до 96 инчи
Дебелина на ѕид: до 50 mm
Должина: Приспособлива според барањата на клиентот/Стандард

а

Стандарден хемиски состав
Хемискиот состав на ASTM A694 F65 е критичен за неговите механички својства и перформанси.Типичниот состав вклучува:
Јаглерод (C): ≤ 0,12%
Манган (Mn): 1,10% - 1,50%
Фосфор (P): ≤ 0,025%
Сулфур (S): ≤ 0,025%
Силициум (Si): 0,15% - 0,30%
Никел (Ni): ≤ 0,40%
Хром (Cr): ≤ 0,30%
Молибден (Mo): ≤ 0,12%
Бакар (Cu): ≤ 0,40%
Ванадиум (V): ≤ 0,08%
Колумбиум (Cb): ≤ 0,05%
Механички својства
Материјалот ASTM A694 F65 покажува извонредни механички својства, што го прави погоден за апликации под висок притисок.Типичните механички својства вклучуваат:
Јачина на истегнување: минимум 485 MPa (70.000 psi).
Јачина на принос: минимум 450 MPa (65.000 psi).
Издолжување: 20% минимум во 2 инчи
Својства на влијание
ASTM A694 F65 бара тестирање на удар за да се обезбеди неговата цврстина при ниски температури.Типичните својства на удар се:
Енергија на удар: минимум 27 џули (20 ft-lbs) на -46°C (-50°F)
Јаглероден еквивалент

б

Хидростатско тестирање
Прирабниците и фитинзите ASTM A694 F65 се подложени на ригорозно хидростатско тестирање за да се обезбеди нивниот интегритет и способност да издржат висок притисок.Типичните барања за хидростатички тестови се:
Тест притисок: 1,5 пати поголем од дизајнерскиот притисок
Времетраење: минимум 5 секунди без истекување
Барања за инспекција и тестирање
Производите произведени според стандардот ASTM A694 F65 мора да поминат низа инспекции и тестови за да се обезбеди усогласеност со спецификациите.Потребните инспекции и тестови вклучуваат:
Визуелна инспекција: За проверка на дефекти на површината и прецизност на димензиите.
Тестирање со ултразвук: за откривање на внатрешни недостатоци и обезбедување на интегритет на материјалот.
Радиографско тестирање: За откривање внатрешни несовршености и потврдување на квалитетот на заварот.
Тестирање на магнетни честички: за идентификување на површински и малку подземни дисконтинуитети.
Тестирање на истегнување: За мерење на јачината и еластичноста на материјалот.
Тестирање на удар: За да се обезбеди цврстина на одредени температури.
Тестирање на цврстина: За да се потврди цврстината на материјалот и да се обезбеди конзистентност.

в

Уникатните предности и експертиза на Womic Steel
Womic Steel е познат производител на висококвалитетни челични компоненти, специјализиран за прирабници и фитинзи ASTM A694 F65.Нашите предности вклучуваат:
1. Најсовремени производствени капацитети:Опремени со напредни машини и технологија, обезбедуваме прецизно производство на компоненти со тесни толеранции и врвна завршна површина.
2. Широка контрола на квалитет:Нашите ригорозни процедури за контрола на квалитетот гарантираат дека секој производ ги исполнува или надминува бараните стандарди.Ние користиме и деструктивни и недеструктивни методи на тестирање за да го потврдиме интегритетот и перформансите на материјалот.
3.Искусен технички тим:Нашиот тим од квалификувани инженери и техничари има долгогодишно искуство во производство и инспекција на челични материјали со висока цврстина.Тие се способни да обезбедат техничка поддршка и приспособени решенија за да ги исполнат специфичните барања на клиентите.
4. Сеопфатни способности за тестирање:Имаме внатрешни капацитети за тестирање за спроведување на сите потребни механички, хемиски и хидростатички тестови.Ова ни овозможува да обезбедиме највисок квалитет и усогласеност со меѓународните стандарди.
5. Ефикасна логистика и испорака:Womic Steel има добро воспоставена логистичка мрежа за да обезбеди навремена испорака на производи до клиентите ширум светот.Ние нудиме приспособени решенија за пакување за да го заштитиме интегритетот на производите за време на транспортот.
6.Посветеност за одржливост:Ние даваме приоритет на одржливи практики во нашите производни процеси, намалувајќи го отпадот и минимизирајќи го влијанието врз животната средина.

г

Заклучок
ASTM A694 F65 е материјал со високи перформанси погоден за апликации под висок притисок во различни индустрии.Експертизата на Womic Steel во производството и контролата на квалитетот гарантира дека нашите прирабници и фитинзи ги исполнуваат строгите барања на овој стандард, обезбедувајќи сигурни и издржливи решенија за нашите клиенти.Нашата посветеност на извонредноста и задоволството на клиентите нè прави доверлив партнер во индустријата за производство на челик.


Време на објавување: 28 јули 2024 година